Wednesday, June 22, 2011

hanya SEMINIT..!!~

Salam rindu buat sahabat-sahabat seperjuangan..alhamdulillah, hari ini diberi kekuatan dan kesempatan untuk menulis, berkongsi ilmu demi manfaat bersama hidup di dunia mahupun di akhirat..Buat renungan dan penghayatan bersama..


Betapa besarnya nilai wang kertas bernilai RM1 apabila dibawa ke masjid  untuk disedekahkan; tetapi betapa kecilnya kalau dibawa ke Mall untuk dibelanjakan!   

Betapa lamanya melayani Allah selama lima belas minit namun  betapa singkatnya kalau kita melihat filem-filem di depan laptop atau di televisyen.    

Betapa sulitnya untuk mencari kata-kata ketika berdoa (spontan) namun  betapa mudahnya kalau mengata atau mengumpat tanpa harus berfikir panjang-panjang.    

Betapa asyiknya apabila pertandingan bola dipanjangkan waktunya namun  kita mengeluh ketika khutbah di masjid lebih lama sedikit daripada biasa.    

Betapa sulitnya untuk membaca satu helai Al-qur'an tapi  betapa mudahnya membaca 100 halaman dari novel atau majalah yang laris.    

Betapa beria-ia orang untuk duduk di depan dalam pertandingan atau konsert namun  lebih senang berada di saf paling belakang ketika berada di Masjid.    

Betapa mudahnya membuat 40 tahun dosa demi memuaskan nafsu berahi semata, namun  alangkah sulitnya ketika menahan nafsu selama 30 hari ketika berpuasa.    

Betapa sulitnya untuk menyediakan waktu untuk solat 5 waktu; namun  betapa mudahnya menyesuaikan waktu dalam sekejap pada  saat terakhir untuk event yang menyenangkan.  

Betapa sulitnya untuk mempelajari erti yang terkandung di dalam Al-Quran; namun  betapa mudahnya untuk mengulang-ulangi gosip yang sama kepada orang lain.    

Betapa mudahnya kita mempercayai apa yang dikatakan oleh surat khabar namun  betapa kita meragui apa yang dikatakan oleh Kitab Suci Al-Quran.  

Betapa takutnya kita apabila dipanggil boss dan cepat-cepat menghadapnya namun  betapa kita berani dan lamanya untuk menghadapNya saat kumandang azan bergema.    

Betapa kita dapat menyebarkan seribu  kelucuan melalui e-mail, dan menyebarluaskannya dengan FORWARD seperti api; namun  kalau ada e-mail yang isinya tentang Allah betapa seringnya kita ragu-ragu, enggan membukanya dan menyebarkannya,  serta terus klik pada icon  DELETE .    

Buat renungan dan penghayatan bersama..kerana kita manusia seringkali alpa ,leka dan lalai dengan kehidupan duniawi..harus saling memperingatkan antara satu sama lain..insyaAllah..selamat berAMAL..!!~2 comments: